Det här är ett äldre inlägg från den 20/2 som jag skrev i en tidigare version av min blog.

PathfinderBeginnerBoxDetta är tänkt som en introduktion till spelet Pathfinder och innehåller bara en del av regelsystemet från Pathfinder Core Rulebook.

Boxen ger ett gott första intryck; själva lådan är både snygg och tillverkad i kraftig kartong som inte kommer ge vika i första taget. Inte heller blir man besviken när man öppnar boxen för den är fullmatad med godsaker.

Så vad finns då i boxen…

Hero’s Handbook (64 sidor)
Boken inleds med ett litet soloäventyr så att man får en känsla för hur regelsystemet fungerar. Därefter följer ett längre stycke som steg för steg beskriver hur man skapar en rollperson. Allt är väldigt tydligt och till och med de medföljande rollformulären är bokstavskodade så att man lätt ska kunna hitta det man söker. Det finns även beskrivet steg för steg hur man går upp i graderna med sin karaktär t.o.m level fem. Inbakat i detta finns även beskrivningar av  spells och feats.

Eftersom det här är en introduktion till Pathfinder så finns det en del begränsningar när det gäller val av ras (Human, dwarf, elf) och klass (Cleric, fighter, rogue, wizard).

Boken avslutas med en regelgenomgång, där allt är väldigt tydligt och pedagogiskt skrivet.

Game Master’s Guide (96 sidor)
Inleds med “Black Fang’s Dungeon”, ett introduktionsäventyr som är upplagt på ett sådant sätt att man lär sig reglerna vartefter man spelar. Det avslutas med några förslag på hur man kan utöka det hela med fortsatta äventyr.
En stor del av boken består sedan av råd och regler som riktar sig till spelledaren för att hjälpa till med att skapa och spelleda egna äventyr och kampanjer. Här finns även magiska föremål, monster och en kort introduktion till den lilla staden Sandpoint.

Transition Guide (16 sidor)
Ett kortare häfte som i stora drag beskriver hur reglerna kommer att förändras om man tar steget och skaffar den tjocka regelluntan till Pathfinder. Häftet innehåller även ett avsnitt om hur man konverterar ett gratisäventyr som finns på Paizos hemsida (Master of the fallen fortress) till reglerna i Beginner Box.

7 Röda täningar (d4, d6, d8, 2d10, d12, d20)

Ett 80-tal snygga pappfigurer i kraftig kartong. Det medföljer även 20 mindre och 2 större plastfötter att sätta dem i.

Fyra färdigskapade karaktärer.

Fyra tomma rollformulär.

En dubbelsidig flip-mat i kraftig kartong med plastbeläggning. På den ena sidan finns en förtryckt karta föreställande grottan i introduktionsäventyret och på den andra ett rutmönster. Fungerar jättebra tillsammans med whiteboardpennor.

Pathfinder Beginner Box är en riktigt bra produkt! Det enda jag kan sakna som skulle göra boxen perfekt är ett större äventyr som inte bara är ett grottröj. T.ex. lite äventyr kring en by eller en skog innan man ger sig ner i grottan.  Hur som helst så är det här en både snygg och bra produkt om man är sugen på att börja spela Pathfinder, men inte vill ta steget ut och köpa den tjocka regelboken.

Tillverkare: Paizo

Här är en presentation av boxen från Paizos hemsida